5) De Hypes in Business Intelligence: Van Buzz naar “Buzzkill”
Business Intelligence (BI) staat bekend om zijn voortdurende stroom van hypes en veelbelovende ontwikkelingen. Maar laten we eerlijk zijn, keer op keer worden we gebombardeerd met geweldige ideeën die uiteindelijk in de praktijk erg tegenvallen. In deze blogpost willen we een ontnuchterende blik werpen op enkele van deze veelgeprezen hypes in BI, waarbij we ons afvragen of het allemaal wel zo geweldig is als het lijkt. Bereid je voor op een kritische noot en een nuchtere kijk op de glitter en glamour van de hypes.
Self-Service BI: Je hebt geen IT-afdeling meer nodig… oh, wacht!
Ah, self-service BI, de belofte van eenvoud en autonomie voor niet-technische gebruikers. Geen gedoe meer met die vervelende IT-afdeling, toch? Nou, niet echt. Hoewel het idee geweldig klinkt, blijkt het in de praktijk vaak een uitdaging om de balans te vinden tussen gebruiksvriendelijkheid en datagovernance. Het lijkt erop dat we nog steeds afhankelijk zijn van die IT-mensen om ervoor te zorgen dat we toegang hebben tot de juiste gegevens, zonder de integriteit ervan in gevaar te brengen. Dus, self-service BI… tenzij je te maken krijgt met complexe gegevensmodellen en data governance, dan ben je waarschijnlijk beter af met een plekje op de backlog van het BI-team.
Big Data: Het is net als het zoeken naar een speld in een gigantische hooiberg
Ah, Big Data, het klinkt zo veelbelovend. We verzamelen enorme hoeveelheden gegevens in de hoop er waardevolle inzichten uit te halen. Maar laten we eerlijk zijn, het is als het zoeken naar een speld in een gigantische hooiberg. We horen voortdurend over het potentieel van Big Data, maar in werkelijkheid hebben de meeste organisaties geen idee wat ze met al die bergen gegevens moeten doen. Of ze weten juist héél goed welke inzichten ze nodig hebben uit hun data. En laten we de kosten van het opslaan en verwerken van al die data niet vergeten. Dus ja, Big Data kan geweldig zijn… als je een leger van datawetenschappers en een onuitputtelijk budget hebt.
De invloed van persoonlijke voorkeuren en overmatige focus op technologie
Naast de hypes zelf is het opvallend hoeveel persoonlijke voorkeuren en biases een rol spelen in de wereld van BI. Veel vergelijkingen en aanbevelingen worden beïnvloed door individuele standpunten, en sommige ‘experts’ vergeten objectief naar de mogelijkheden te kijken. Zo slaan bepaalde ‘experts’ structureel bepaalde technologieën over. Aan de andere kant zien we dat de MVP’s van Microsoft, de door Microsoft vooruitgeschoven experts op het gebied van hun producten, vaak nog enthousiaster zijn dan de verkopers zelf. Ze kunnen echter soms zo enthousiast zijn dat ze de gebreken van bepaalde concepten over het hoofd lijken te zien. Neem bijvoorbeeld de recente hype rondom Power BI data flows, waarbij veel macht bij citizen developers komt te liggen. Dit brengt echter nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het waarborgen van ‘one version of the truth’ en ‘gegevensbeveiliging’. Het creëren van een state-of-the-art datamodel, wat echt essentieel is, is niet iets wat een citizen developer zomaar doet. Het is belangrijk om kritisch te blijven kijken naar de impact van dergelijke ontwikkelingen, zelfs wanneer ze worden omarmd door gerenommeerde experts.
Zo is er keer op keer overmatige aandacht voor technische keuzes, zoals het wel of niet gebruiken van een data vault of het inzetten van een data lake. Hoewel deze onderwerpen zeker interessant zijn, lijkt het alsof een dataplatform voornamelijk om die keuzes draait. In werkelijkheid zijn in eerdere posts genoemde zaken, zoals datagovernance, gegevenskwaliteit en het scheiden van logica en techniek, vele malen essentiëler. Een goede keuze maken in technologie is belangrijk, en dit kan worden bereikt door grondige inventarisaties te doen, maar laten we niet vergeten dat het vermogen om flexibel mee te bewegen met de nieuwste hypes en trends ook van cruciaal belang is. Juist het op orde brengen van datakwaliteit en de scheiding van logica en techniek maakt u wendbaar!
In de wereld van BI is het opvallend doorzichtig hoe persoonlijke voorkeuren en commerciële belangen een rol spelen. Verkopers, consultants en MVP’s strijden al jarenlang in een hilarisch schouwspel van technologische rivaliteit. Ze proberen elkaar te overtreffen met een show vol buzzwords om gezien te worden als dé leidende partij. Maar laten we eerlijk zijn, het is een bekend toneelstuk waarin iedereen zijn eigen agenda heeft en het lijkt alsof deze keuze uw belangrijkste uitdaging is in het samenstellen van uw datalandschap. Terwijl deze mensen hun ruis over u uitstorten, is het aan u om door de schijnvertoning heen te prikken. Lach om hun gepassioneerde technische strijd en onthoud dat uw beslissing gebaseerd moet zijn op uw specifieke behoeften en doelstellingen. U bent de regisseur van uw eigen BI-avontuur en moet heel veel zaken regelen. Welke technologie de hoofdrol speelt is echt niet enige belangrijke keuze.
Daarnaast worden producten regelmatig al gespuhed terwijl ze nog niet af zijn, dus early adopter zijn kan erg interessant zijn, maar ook frustrerend vanwege nog bestaande problemen of ontbrekende functionaliteit. Op die manier kijken we nu ook naar Microsoft Fabric. Het rumoer wat ontstaat rondom Fabric is groter dan we in tijden gezien hebben.
Een goed voorbeeld hiervan is Microsoft Fabric, waar momenteel een enorme buzz omheen hangt. Het is net als een remake van een Hollywood-film: sommige MVP’s applaudisseren luidkeels (‘sensationeel’, ‘grootste productlancering in jaren’ en ‘game changer’) en roepen dat het een meesterwerk is, terwijl critici het afdoen als een flauwe herhaling van oude scènes (‘het is slechts rebranding’). De werkelijkheid is volgens mij niet zo zwart wit. Om in de filmhoek te blijven; het is meer 50 tinten grijs! Maar laten we niet vergeten dat het aan u is om de regisseur te zijn van uw BI-avontuur. Neem geen genoegen met oppervlakkige lofzangen of negatieve recensies, maar maak een weloverwogen beslissing die past bij uw organisatie. Wees de ster in uw eigen succesverhaal en laat de hype u niet in de luren leggen.
Conclusie
Na al deze hilarische twists en technologische drama’s is het tijd voor de climax van ons BI-verhaal. Het is duidelijk dat de wereld van het data platform doordrenkt is van hypes, persoonlijke voorkeuren en commerciële belangen. Het lijkt soms wel een sitcom waarin iedereen elkaar probeert te overtreffen met spectaculaire praatjes.
Maar laten we niet vergeten dat u de hoofdrolspeler bent in dit komische spektakel! Lach om de overdreven enthousiaste aanprijzingen en de cynische kritieken, en blijf trouw aan uw eigen doelen en behoeften en geef aandacht aan alle randzaken die geregeld moeten worden. Beschouw de techniek als één van deze randzaken, niet als voornaamste hoofdzaak.
Dus trek die regisseursstoel naar u toe, snijd de scènes die u niet bevallen en zorg ervoor dat uw BI-verhaal een blockbuster wordt. Wees slim, wees kritisch en laat u niet verleiden door de glitter en glamour van de hypes. Want aan het eind van de dag draait het allemaal om het realiseren van waardevolle inzichten en het nemen van data-gedreven beslissingen!